Warmtescans

De afgelopen twee winters zijn veel scans uitgevoerd, waardoor er nu bijna 200 zijn uitgevoerd door NoordseVeld. De ervaring wordt steeds uitgebreider, zodat ik nu rustig kan aankondigen: “Graag Buiten 0 graden, binnen 200 en koffie op 58 graden”. Dat lukt (vaak) heel goed.

Duidelijk beeld
De scans laten een bijzonder duidelijk beeld zien van de woning. Aan de buitenkant ziet de camera waar de warmte naar buiten komt, vanuit de verwarmde binnenkant zijn de ‘koudebruggen’ te zien. Wat valt dan op deze winter? Deuren en ramen springen er steeds uit, vooral kromme en niet-sluitende deuren en het verschil in leeftijd van de ramen. In sommige woningen zijn er wel drie kwaliteiten glas die dan ook duidelijke gele, rode of witte tinten laten zien (van buiten). De camera laat ook zeer nauwkeurig zien wat de actuele temperatuur van muren en ramen is, met verschillen tussen 10 en 18 graden op het raam of de muur gemeten vanuit de binnenkant. Onder de 14 graden beginnen belletjes te rinkelen, zou ik zeggen. Vloerverwarming is ook prima zichtbaar waarbij ik zelfs kan aangeven dat de lussen niet geheel goed liggen en waar de vloer minder of meer verwarmd wordt. “Wilt u ook even kijken bij de bank; daar krijg ik echt koude voeten”.

De ervaringen van bijna 200 scans in een zin samengevat: De deur laat meest door, gevolgd door (bovenkant) ramen en (delen) dak.

Wilt u ook een woningscan? Kijk dan op onze Advies pagina.