Warmtescans in Noordenveld

Tussenstand januari 2017, door Richard Ton

Afgelopen januari zijn er weer een aantal scans uitgevoerd, waardoor er nu bijna 50 zijn uitgevoerd door NoordseVeld. De ervaring wordt steeds uitgebreider, zodat ik nu rustig kan aankondigen: “Graag Buiten 0 graden, binnen 200 en koffie op 58 graden”. Dat lukt (vaak) heel goed.

Duidelijk beeld

De scans laten een bijzonder duidelijk beeld zien van de woning. Aan de buitenkant ziet de camera waar de warmte naar buiten komt, vanuit de verwarmde binnenkant zijn de ‘koudebruggen’ te zien. Wat valt dan op deze winter? Deuren en ramen springen er steeds uit, vooral kromme en niet-sluitende deuren en het verschil in leeftijd van de ramen. In sommige woningen zijn er wel drie kwaliteiten glas die dan ook duidelijke gele, rode of witte tinten laten zien (van buiten). De camera laat ook zeer nauwkeurig zien wat de actuele temperatuur van muren en ramen is, met verschillen tussen 10 en 18 graden op het raam of de muur gemeten vanuit de binnenkant. Onder de 140 beginnen belletjes te rinkelen, zou ik zeggen. Vloerverwarming is ook prima zichtbaar waarbij ik zelfs kan aangeven dat de lussen niet geheel goed liggen en waar de vloer minder of meer verwarmd wordt. “Wilt u ook even kijken bij de bank; daar krijg ik echt koude voeten”.

Koffie

Het is nu ook duidelijk dat conventionele filterkoffie een kopje van >60 graden oplevert waar de bekende machines met moeite de 45 graden halen. Leuke alternatieve feiten, nietwaar? Het is ook al een aantal keren gebeurd dat de verwarming door de muur zichtbaar was. Hier op de foto zie je dat onder het bovenraam rechts.

Warmtescan bij artikel Richard-20170209-1

Daarmee is aangetoond dat de verwarming prima werkt, maar ook dat, met folie of zelfs met isolatie van spouw, een (duurzame) wereld te winnen is.

Verraste bewoners

Verbaasd: “Dat was toch geïsoleerd, Ik had toch folie erachter geplaatst?” Neen dus.

Of: “Niet te geloven dat we via de tuindeuren een verwarmd terras buiten hebben, zoveel warmte als er op de tegels te zien is, Door deur of via de kruipruimte?” Dan verwijs ik naar experts voor nader advies.

Maar ook: “Dat is duidelijk, de camera liegt niet!” De scans, die altijd opgestuurd worden met een rapportje over de observaties, aandachtspunten en aanbevelingen, zijn, kortom, een prachtige Röntgenfoto van uw huis. Daarnaast is het voor mij altijd een bijzonder prettige kennismaking met de bewoners.

Warmtescan bij artikel Richard-20170209-2

Wat je hierboven op infrarood foto ziet is de buitentemperatuur, 4,80 op richtpunt, en de temperatuurschaal van koud: min 8,50 naar warmte-doorlatend, tot/voorbij plus 30.

De ervaringen van 50 scans in een zin samengevat: De deur laat meest door, gevolgd door (bovenkant) ramen en (delen) dak.

Warmtescan bij artikel Richard-20170209-3

Ook advies? We komen graag op de koffie…..