Veenhuizen gevangenismuseum

Op deze pagina vindt u onze meest gestelde vragen per onderwerp. Staat uw vraag er niet tussen? Stel hier uw vraag.

Vragen over NoordseVeld

Waarom lid worden?


NoordseVeld is een coöperatieve vereniging. Dat houdt in dat wij samen, als een enthousiaste club van vrijwilligers samen werken om de gemeente Noordenveld stap voor stap groener te maken. Wij doen dat als vrijwilligers, zonder winstoogmerk. Samen met andere coöperaties in Groningen, Friesland en Drenthe zijn we eigenaar van het energiebedrijf Energie VanOns, ons energiebedrijf dus! Elk lid dat ook klant is levert NoordseVeld een jaarlijks winstaandeel van Energie VanOns op. Dat geld investeren wij o.a. in zonnepanelen op publieke gebouwen in Noordenveld. Onze leden dragen de vereniging, en zorgen er samen voor dat we projecten en activiteiten uitvoeren die Noordenveld steeds groener maken. Doet u mee?Waarom klant worden?


Mensen nemen écht groene stroom en gas bij ons af omdat ze achter ons concept staan en zelf willen bijdragen aan een duurzame gemeenschap in Noordenveld. Wij passen geen verkooptrucs toe, hebben geen groot PR budget en onze winst wordt direct geïnvesteerd in onze eigen gemeente.

Wie kan er klant worden van NoordseVeld?
Iedereen kan klant worden: bedrijven, verenigingen en particulieren.

Zijn jullie duur?
Wij hanteren eerlijke en nette prijzen. Onze prijzen zijn vergelijkbaar met de gemiddelde prijzen van andere regionale aanbieders. Wij zijn geen prijsvechters. We kunnen een vriendelijke prijs bieden doordat we weinig overheadkosten hebben.

Ben ik van gas- en stroomlevering verzekerd?
Levering van gas en stroom is gegarandeerd! U kunt geen moment zonder gas en stroom zitten.

Kan ik mijn contract gemakkelijk opzeggen?
U heeft altijd het recht om naar een andere leverancier over te stappen. Dit kan bij ons maandelijks.

Wat is het verschil tussen lid en klant zijn van NoordseVeld?
Alle klanten van ons energiebedrijf zijn automatisch lid van NoordseVeld en betalen geen contributie.

Is het voor u niet mogelijk om klant te worden?
Dan kunt u als particulier lid worden voor 50 euro eenmalig. U kunt dan meebeslissen tijdens de Algemene Leden Vergadering, u kunt gebruik maken van zonnepanelenadvies en u kunt meedoen aan onze activiteiten.Hoe gaat het overstappen?


Zit ik meteen vast aan een langdurig contract?
Nee, wij hebben een flexibel contract dat elke maand opzegbaar is of een contract voor één jaar vast (met een korting op het tarief).

Krijg ik een boete als ik weg ga bij mijn energieleverancier?
Wanneer u klant wilt worden bij NoordseVeld gaat Energie VanOns na of u kosteloos kunt overstappen. Als u nog vastzit aan een contract, dan gaat de overstap pas in als uw huidige contract is afgelopen. U riskeert dan geen boete.

Kan ik zonder stroom en gas komen te zitten als ik overstap?
Nee. U kunt in Nederland nooit zomaar worden afgesloten van stroom, tenzij u langdurig niet betaalt. Hier zijn wettelijke regels voor.


Vragen over Energie VanOns

Wat is Energie VanOns?


Energie VanOns is een coöperatief energiebedrijf dat eigendom is van energie coöperaties in Noord-Nederland. Wij leveren gas en groene stroom via Energie VanOns. Wij zijn dus ‘wederverkoper’ van hun energie. NoordseVeld ontvangt een vaste vergoeding per jaar voor elke aangebrachte klant bij Energie VanOns. Wij delen tevens mee in hun winstuitkering. Omdat Energie VanOns uw energie levert, zal hun logo op alle correspondentie omtrent uw leveringsovereenkomst staan.Hoe werkt salderen van zelf opgewekte stroom?


Salderen is het direct op uw energierekening wegstrepen van verbruikte energie tegenover opgewekte energie. Voorbeeld: U heeft 1500kwh verbruikt en 500kwh opgewekt, u betaald dan voor de 1000kwh die over blijft. Deze regeling is tot minimaal 2020 geldig.Hoe groen is Energie VanOns?


Reactie op onderzoek duurzame stroomleveranciers
Naar aanleiding van het onderzoek dat WISE, Natuur&Milieu, Greenpeace, Hivos, WNF en de Consumentenbond publiceerden, krijgen wij veel vragen. Hoe kan het dat onze energieleverancier Energie VanOns middelmatig scoort? Hoe groen is de stroom die Energie VanOns levert? Wij kunnen daar kort over zijn. Wij leveren 100% groene stroom. Het onderzoek geeft ons daarom de hoogst mogelijke score voor onze levering van wind- en zonne-energie. Wij krijgen een rapportcijfer 10 voor onze groene energielevering. Dat wij toch middelmatig scoren op de ranglijst heeft te maken met de inkoop van onze stroom. Wij hebben geen eigen zonnepark en/of windmolens. Wij kopen stroom in van een zonnedak in Drenthe en van verschillende windmolens in Friesland, Groningen en Drenthe. Dat wij geen eigen productiecapaciteit hebben, wordt ons te zwaar aangerekend, vinden wij. Juist omdat NoordseVeld en andere energie coöperaties klanten en leden helpen om zelf duurzame energie op te wekken. Samen met onze klanten en leden leveren wij een steeds grotere bijdrage aan de lokale, duurzame energieproductie. Wij zullen ons hiervoor ook blijven inzetten.

Vragen over subsidies

Welke subsidies zijn er momenteel?


Kan ik subsidie krijgen voor energiebesparende maatregelen of zonnepanelen?
De meeste particulieren die het huis beter willen isoleren kunnen momenteel geen aanspraak maken op subsidies. De gemeente Noordenveld biedt wel de mogelijkheid om gebruik te maken van de zonnelening. Deze lening van maximaal € 7.500 biedt de mogelijkheid om uw aankoop van zonnepanelen of een zonneboiler over 10 jaar tegen een zeer aantrekkelijke rente te financieren. Bij de aanschaf van zonnepanelen zijn er ook geen subsidies meer beschikbaar. Wel kunnen mensen die zonnepanelen kopen de BTW op de aanschaf en installatie terugvragen. Voor bedrijven, verenigingen en organisaties zijn er vaak andere mogelijkheden dan voor particulieren. Neem contact met ons op voor vragen over actuele subsidiemogelijkheden.

Hoe kan ik de BTW op mijn zonnepanelen terugvragen?
Er zijn op internet talloze aanbieders te vinden die voor een vergoeding willen de helpen de BTW terug te vragen. Het terugvragen van de BTW is echter zo eenvoudig dat het voor de meeste mensen geen probleem hoeft te zijn dit zelf te doen. Op de website van Milieu Centraal staat een handig stappenplan waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe de teruggave in praktijk werkt en waar de benodigde formulieren te vinden zijn om het te regelen.


Vragen over zonnepanelen

Is mijn dak geschikt?


Of uw dak geschikt is voor zonnepanelen is afhankelijk van de oriëntatie en de grootte van het dak. Bovendien moet u rekening houden met de schaduwobjecten op en rond uw dak. Met behulp van de Zonatlas kunt u zelf de geschiktheid van het dak bepalen. Als lid of klant van NoordseVeld kunt u een zonnepanelenadvies aanvragen.Vragen over de installatie


In welke kleuruitvoering zijn zonnepanelen te verkrijgen?
Doorgaans zijn zonnepanelen blauw of zwart. Er zijn echter ook rode en groene panelen op de markt. Wat zijn de afmetingen van zonnepanelen? De standaardafmetingen van zonnepanelen zijn 165 cm x 100 cm.

Maakt een zonne-installatie geluid?
Omvormers met ventilatoren maken geluid. Omvormers zonder ventilator maken minder geluid. Het geluid van een omvormer hoort u alleen als er energie wordt opgewerkt. ’s Nachts zal de omvormer geen geluid produceren.

Wat is een omvormer en hoe werkt deze?
De omvormer is een kastje tussen de zonnepanelen en de meterkast. De omvormer zet de opgewekte gelijkstroom van de zonnepanelen om naar wisselstroom. Wisselstroom is de stroom die we in huis gebruiken.

Is zonne-energie echt veilig en schoon?
Ja, de CO2- uitstoot van zonne-energie is ruim 10 keer lager dan de stroom uit gas- of kolencentrales. Als zonnepanelen vakkundig zijn geïnstalleerd is er geen risico voor de veiligheid.Wat brengen zonnepanelen op?


Een standaard zonnepaneel heeft een maximaal vermogen van 250-265 Wattpiek. De daadwerkelijke opbrengst is afhankelijk van de oriëntatie van de zonnepanelen, de hoek waaronder de panelen zijn geplaatst en het aantal zonuren. De gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel in Noord-Nederland is ongeveer 220 kWh per jaar. Met een stroomprijs van ongeveer €0,22 per kWh, zorgt dit per paneel voor een jaarlijkse besparing van bijna €50,- op uw energierekening.

Wat is de invloed van schaduw op de opbrengst van mijn zonnepanelen?
Als er schaduw valt op een zonnepaneel, dan beïnvloedt de schaduw de opbrengst van het hele systeem.Wat kost het?


Wat is de gemiddelde terugverdientijd van de zonnepanelen?
De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ligt tussen de 8 en 10 jaar. Over het algemeen geldt: hoe groter de zonnestroominstallatie hoe korter de terugverdientijd.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Wij raden u aan om niet meer energie op te wekken dan u verbruikt. Het is al heel netjes als u 80 procent van uw eigen elektriciteitsverbruik zelf kunt opwekken.

Wat kost een zonnepanelen-installatie?
Voor een prijsindicatie van een zonnepanelen-installatie kunt u het beste even contact met ons opnemen.

Zit er garantie op de zonnepanelen?
De leveranciers waarmee wij samenwerken geven garantie op de zonnepanelen, de omvormer en de installatie. Soms wordt ook een opbrengstgarantie afgegeven. Let hier op bij het vergelijken van offertes.Mijn dak is niet geschikt voor zonnepanelen, wat nu?


Uw dak kan om meerdere redenen niet geschikt zijn voor zonnepanelen. Veel voorkomende redenen zijn:
– Schaduwwerking door bomen of slagschaduw van schoorstenen, dakkapel of andere obstakels;
– Het dak is onvoldoende georiënteerd op het zuiden;
– U heeft een rieten dak of uw huis is bijvoorbeeld een monument, waardoor het niet mag of erg lelijk wordt.

Wilt u toch graag zonnepanelen? Voor u ontwikkelt Noordseveld projecten voor collectieve opwek van zonnestroom, in de vorm van een collectief zonnedak of zonnepark. Deze projecten werken volgens het principe van de postcoderoos. Hieronder vind u hierover uitleg.Hoe werkt de postcoderoos?


Dankzij de regeling ‘Verlaagd Tarief’ kunnen mensen die geen (geschikt) eigen dak voor zonnepanelen hebben toch duurzame energie op wekken. Voorwaarde is dat het in collectief verband wordt georganiseerd (middels een coöperatie of VvE) en dat de deelnemers binnen de ‘postcoderoos’ van de zonnepaneleninstallatie wonen. Vandaar dat deze regeling veelal de ‘postcoderoosregeling’ wordt genoemd. De regeling verzekert dat u gegarandeerd 15 jaar lang een belastingkorting van ruim 11 cent per kWh krijgt voor de duurzame energie die u in collectief verband opwekt. Dankzij deze belastingkorting is het rendabel opwekken van zonne-energie op een ander dak mogelijk.

Wat is een postcoderoos?
De postcoderoos wordt bepaald door het viercijferige postcodegebied waarin de productie-installatie ligt. De postcoderoos is het postcodegebied waarin de productie-installatie ligt, plus de direct daaraan grenzende postcodegebieden.

Wie kunnen er aan postcoderoosprojecten meedoen?
De regeling Verlaagd Tarief is gericht op particulieren die geen geschikt eigen dak hebben voor zonnepanelen. Zowel huurders als woningeigenaren kunnen meedoen. Ook (kleine) ondernemers mogen deelnemen aan het project, mits ze kleinverbruiker zijn. Daarnaast mag een ondernemer niet meer dan 20% aandeel hebben in de productie-installatie. Om deel te nemen aan een project is het noodzakelijk om stroom (en gas) via NoordseVeld af te nemen. Op die manier kunnen wij uw voordeel verrekenen op de energierekening.

Wat kost de deelname?
De prijs voor deelname is afhankelijk van de grootte van een project, maar ligt doorgaans tussen de €350,- en €400,- per paneel. Dit is inclusief lidmaatschap van een opwekcoöperatie, verzekeringen, garanties en alle andere mogelijke bijkomende kosten.

Wat levert het mij op?
Naast de belastingkorting van ruim 11 cent per kWh ontvangt u ook een vergoeding voor de opgewekte stroom. Bij onze projecten gaat het om een totaalopbrengst van 15 á 16 cent per kilowattuur. Dit wordt automatisch verrekend via de energierekening. De totale besparing per paneel ligt tussen de €35,- en €40,- per jaar. Dankzij schaalgrootte kan de paneelprijs laag worden gehouden en is de terugverdientijd van de investering vergelijkbaar met zonnepanelen op eigen dak.